Moeder zijn is geweldig, maar ook geweldig overweldigend soms.

Ik hoor veel om me heen dat met name moeders overstromen in alle taken en verantwoordelijkheden. Niet alleen ben je moeder, huishoudster, regeltante, chef-kok, instant verpleegster en werk je vaak ook nog (of thuis wat ook een dagtaak is). En ja mannen doen meer hoor. Toch blijven feestjes plannen, haren borstelen, kleding uitzoeken, de agenda bij houden en vooruitdenken etc. vaak toch nog vrouwentaken. Daarnaast ben je zelf ook nog mens en vrouw en zet je jezelf vaak onderaan de prioriteitenlijst. Niets is makkelijker dan jezelf onderaan zetten, want tja tegen jezelf ga je niet (hardop) zeuren dat er iets niet gedaan is. Herkenbaar?

Tijd voor jezelf is een must

Maar als je leven zo gevuld is met alle taken en moeten. Hoe leuk is het dan nog? Jij kunt echt schatten van kinderen en de liefste man hebben, als je niet voor jezelf zorgt ontstaat er een leegte. Het spreekwoordelijke kopje raakt leeg. Je kopje (met liefde en energie) raakt leger en leger. Je raakt boos op het leven en soms raak je verbitterd omdat je niets terug ontvangt. Dit komt omdat je teveel aan het geven bent. De balans is weg; jij bent aan het leven voor anderen!

Dus alle taken en liefdes in je leven respecterend. Zet jezelf eens hoger op die prioriteiten lijst! Zoek en vind die tijd voor jezelf. Of dat nu betekend dat: eens iemand anders de afwas doet, de tv vaker uitgaat of je een oppas inhuurt. Maar zoek die momenten voor jezelf. Ga er voor zorgen dat jij echt blij magisch-denken-fontein-mediumwordt van je leven. Vraag jezelf steeds af waar word ik blij van? Of word ik hier blij van?

Zorg ervoor dat jouw ‘kopje’ weer vol raakt. Zo vol dat het overstroomt en dan pas kun je weer uit liefde geven, zonder leeg te raken, zonder verwachtingen en zonder teleurstelling. Voor jezelf zorgen is het allerbeste wat je kunt doen (ook voor je kinderen). Wanneer jij gelukkig bent, dan plukt jou omgeving en jouw kinderen direct de vruchten hiervan. Net als een depressieve coach geen cliënten optimaal verder kan helpen. Kan jij je kinderen niet optimaal begeleiden wanneer je niet voor jezelf zorgt. Dus jij bent belangrijk.

Als een fontein

Ik hoorde van de week de quote “be a fountain and not a drain” voor je omgeving en dat vond ik een mooie uitspraak. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze ‘fontein’ kunt zijn voor jezelf en anderen? Door jou leven te laten zijn, als een overvloedige fontein in plaats van het afvoerputje van een ander.

Dus zorg voor jezelf en ga iets doen waar je energie van krijgt. Wil je meer lezen over zelfzorg en jouw gezinsleven in harmonie krijgen. Vraag nu mijn gratis werkboek aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *