Feestdagen stress? ga kletsen met je kinderen

Het is weer tijd voor sinterklaas en kerst. Nu is dit de periode waarin ik veel ouders hoor over extra stress en spanningen. Niet gek natuurlijk. Behalve mijn ieder gedeelde tips over stress verminderen (zie mijn blog) heb ik nog een extra tip.

Ik raad ouders die bij mij komen, vaak het boekje slaapklets aan. Je hebt er inmiddels meerdere versies van en ook voor kleuters.

Het werkt heel simpel je kiest een moment voor het slapen gaan om even te kletsen met je kind. Het kost maar enkele minuten en niet alleen maak je hiermee direct verbinding met je kind. Je hoort van dingen die je nog niet wist en je kind krijgt de kans om de dag af te sluiten en zijn of haar hoofd even leeg te maken. Je zult snel merken dat je kind waarde hecht aan die momentjes. Verhalen of zorgen worden gemakkelijk gedeeld en je krijgt direct meer inzicht in je kind op een fijne manier. Ik hoor steeds weer van ouders terug hoe leuk kinderen het vinden en hoe fijn het werkt dat gesprekje voor het slapen gaan.

Maar wat natuurlijk ook kan is om je eigen variant te maken. Eigenlijk is dat nog veel leuker! Je kunt gerichte vragen bedenken en bijvoorbeeld wat vragen rondom sinterklaas of kerst erbij zetten. Ook kun je vragen wat ze het leukste vinden op school of het moeilijkste. Met wie spelen ze graag?  Waar kijken ze nu echt naar uit? en wat viel er tegen? Wat spelen ze graag?

Ook opdrachten zoals ademhalen en zo hard mogelijk uit blazen, yoga posities voor kinderen of stel-je-voor opdrachten zijn altijd leuk en vergroten de fantasie. Ook zorgt het ervoor dat ze met fijne gedachten in slaap vallen. Wat voor kinderen vanaf een jaar of 7 erg belangrijk is.

Vind je het nu ook een leuk idee om zelf een invul pagina te maken? Onderstaande is gemaakt met behulp van canva.com, geheel gratis en gemakkelijk. Hier is de link voor de printbare pdf. 

Dus ga lekker kletsen met je kinderen.

Wil je nog meer snelle tips? download mijn 5 stappenplan om je jonge kind beter te begrijpen.

Klets ze!

Natasja

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *