(Cito) stress bij hooggevoelige kinderen.

Vakantie nodig of zenuwen

Lieve moeders, merk je ook “ineens” dat er thuis meer stress en strijd is? Onbewust had ik de schuld gelegd bij het “we hebben vakantie nodig” effect. Tot ik ineens voelde dat er zenuwen in het spel waren en gepieker en volle hoofdjes. Wanneer je kind vanaf ongeveer 7 jaar cito’s gaat doen is er veel “denkwerk” aan de gang. De linker hersenhelft wordt immers gevoed. De focus ligt zeker met toetsen op denken en naproduceren. Natuurlijk fijn wanneer je kind leert lezen en schrijven, maar minder leuk wanneer het de kunst van piekeren, twijfelen en stress ook onder de knie begint te krijgen.

Vol hoofd

Een vol hoofd, gepieker en stress zorgt voor een overspannen effect en uit zich vaak in: boze buien, gesnauw, huilen en zelfs ziek worden (denk bijv. buikpijn). Je wilt dus je kind ontladen wanneer het thuis komt. Nu doe je dit door vooral geen aandacht te geven aan het hoofd. Dus geen extra huiswerk, maar ook geen games, tablet, tv kijken (dit activeert immers alleen maar je hoofd). Daar sta je niet altijd bij stil. Het lijkt de ideale oplossing om een druk en soms vervelend kind achter de tablet te gooien. Gevolg is dat het slechts tijdelijk afleidt, er helemaal niets ontladen is en het daarna vaak nog erger wordt of je kind niet goed gaat slapen.
Wat doe je dan wel? Je kind zijn lichaam of de fantasie laten activeren. Dus denk aan lekker extra buiten spelen, trampoline springen, in de zandbak spelen. Maar ook met de handen werken is prima. Dus kleien, knutselen en verven. Je kunt ook met je kind een spelletje doen, of fantasiespelen (dit activeert namelijk de creatieve helft van de hersenen en niet de logisch denkende helft). Zoals “Wat als …”-spelletjes of “Wat zou je meenemen op vakantie?”.

Emotionele steun.

Verder kunnen kinderen wel wat steun gebruiken. Vraag tijdens het eten hoe het op school was. Of er nog spannende dingen waren? Wat was vandaag moeilijk of makkelijk op school? Heb je zin in morgen? Vind je iets spannend morgen? Deze communicatie helpt je kind ordenen. Ze raken overstuur van iets wat ze niet begrijpen, zoals een lichaam vol zenuwen. Maar wanneer jij ze helpt te begrijpen dat spanning voor een toets weer weggaat en er gewoon mag zijn, dan lucht dit enorm op. Ook de bevestiging dat het testresultaat niet alles is, kan een kind enorm helpen.
Stel ook vooral deze vraag: kan ik je ergens mee helpen? Heb je nog iets nodig?

Ondersteuning

In mijn praktijk komen vaak kinderen die bevestiging zoeken. Kan ik dit echt? En ik maak dan ook regelmatig “ik geloof in jou” of “je kunt het!” kaartjes. Deze mogen tijdens de toets op tafel liggen en geven ze een goed gevoel, bevestiging en een stukje steun omdat ze niet alleen zijn.
Lijkt dat jouw kind ook een leuk idee? Hier zijn 2 kaartjes om uit te printen:  Kaart 1 / Kaart 2. Kom maar op met die cito’s.

Wil je meer weten over hoe jij je kind kan ondersteunen, download dan nu mijn gratis e-book. En mijn gratis kaarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *